Edicions anteriors

7a Edició, 14-27/10 de 2022

Conclou la setena edició de l’RRRR Festival d’art i reciclatge al Teatre del Raval de Gandia. Dos caps de setmana durant els quals s’han dut a escena tres espectacles en quatre funcions obertes al públic, a més de la inauguració amb l’estrena del documental ‘Sordonora‘ i els tallers creatius coordinats pel grup saforenc Factoria d’Artis3. Tots ells, sempre baix el prisma del reciclatge i la conscienciació sobre l’emergència climàtica i la generació i gestió de residus. Enguany, a més, amb la

Amb el festival clausurat, encara s’ha dut endavant part de la programació. Concretament, dues últimes funcions de l’obra ‘Pull&Play‘ i el curs ‘Músiques Brutes, laboratori d’exploració i creació sonora‘, impartit pel Col·lectiu Cuneta al professorat del Cefire Gandia.

Ambdós dissabtes, Cuneta Producciones va presentar ‘A cau d’orella‘, una experiència sonora i visual pensada per a la primera infància però de la qual han gaudit famílies de totes les edats. Es tracta d’una funció de format reduït, inspirada en la lluna i el paisatge nocturn, on es busca el diàleg amb la poesia de les coses xicotetes. La Resonante Basuband va aportar el toc musical i el ball amb un concert sorprenent, ‘El so de l’abocador’, on els protagonistes eren vora 30 instruments creats del no-res, d’objectes quotidians i deixalles recuperades i que ara són capaços de generar una gran varietat de timbres i ritmes.

Companyia Sonora repetia en una única funció en obert ‘Pull&Play‘, una obra interactiva i inclusiva on es barregen teatre, música (a través de màquines sonores fetes amb materials reciclats) i projeccions sorprenents. Es va estrenar en l’edició de 2021 del Festival i des d’aleshores, ja l’han vist més de 1.500 persones. Es tracta d’un projecte seleccionat dins del programa ‘Art for Change’ de la Fundació LaCaixa dut a terme amb la col·laboració de l’Associació de persones Sordes de Gandia i La Safor (APESORGA). Per últim, xiquets i xiquetes de totes les edats van crear originals escultures durant les dos sessions organitzades per Factoria d’Artis3, totes a base de taps de plàstic de colors.

6a Edició, 14-28/10 de 2021

L’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge tanca la seua 6a edició. 15 dies durant els quals més de 2.500 persones han gaudit de diferents propostes artístiques contemporànies i innovadores envers la mar, el reciclatge i la recuperació de residus. La d’enguany ha sigut una de les edicions més ambicioses. Per una banda, estrenàvem la producció pròpia ‘Pull & Play’ de la Companyia Sonora, seleccionada en el programa Art for Change de la Fundació La Caixa entre més de 300 propostes d’àmbit estatal, i que ha estat desenvolupada amb la participació directa de l’Associació de Persones Sordes de Gandia ‘La Safor’ (APESORGA). El projecte consistia en l’elaboració d’una peça escènica sonora, interactiva i inclusiva, a partir d’una col·lecció d’instruments de reciclatge concebuda per la mateixa companyia.

Per altra banda, han participat artistes de prestigi internacional com ara el filòsof i comunicador de l’ecologisme sostenible Jorge Riechmann, que va obrir un debat sobre el paper dels éssers humans al planeta i la seua relació amb la natura, massa sovint basada en el desig antropocentrista de dominar-la. Moments de reflexió també amb el Cine Documenta(‘t), ‘Gràcies per la pluja‘, una clara confrontació entre la crua realitat africana i la comoditat d’occident davant el canvi climàtic i les seues conseqüències.

Factoria d’Artis3 van ser les encarregades d’uns tallers creatius i originals a partir de materials molt diversos recuperats i reutilitzats. I la Cia. Zero en Conducta estrenava sala reformada a la primera planta amb ‘Trashhhh‘, una història plena de màgia creada amb un poal i una bossa de fem com a protagonistes.

Durant les dues setmanes que ha durat el festival, la cambra del Teatre del Raval acollia la instal.lació sonora ‘Acuática‘, dels holandesos residents a Chelva Bosch&Simons, feta amb xarxes cedides pel mestre pesquer José Ferrer, del Grau de Gandia. Com a cloenda del festival, un dels pioners i impulsors de la música contemporània experimental a l’estat espanyol, el valencià Llorenç Barber, músic de les campanes i dels concerts de ciutat.

5a Edició, 13-30/10 de 2020

Un any més el Teatre del Raval de Gandia va obrir les seus portes per acollir l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge del 13 al 30 d’octubre de 2020. El festival arrancava per al públic el dijous 15 amb la primera representació de l’espectacle Plàstic-tic-tic! d’El Triangulista (Gandia), producció pròpia del festival i la xarrada Ecofeminisme, a càrrec de Yayo Herrero (Madrid). L’antropòloga, activista i referent de l’ecofeminisme en Europa, va oferir un discurs centrat en propostes per transitar cap a un món més just i sostenible. 

Durant dos caps de setmana consecutius, 17 i 18 d’octubre i 24 i 25 d’octubre, es desenvoluparen diferents propostes escèniques com el Plàstic-tic-tic! i Nautilus, de Cia. La Negra (València), que anaren enllaçats amb dos concerts participatius: Planeta Sònic, de Cia. Resonante BasuBand (Alacant), i Trio Truna (TX3), a càrrec de Dr. Truna (València).

També van formar part del festival altres propostes reciclades en forma de tallers com l’exposició participativa Restes del mar, a càrrec de Factoria Artis3 (La Safor).

Com en la resta d’edicions, l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge va comptar amb la projecció d’un documental per a tots els públics: Out of plastic, de Cleanwave.org (Illes Balears). La pel·lícula, que compta amb diversos reconeixements en festivals de cinema, és una crida a l’exigència de reaccionar a l’alarmant amenaça de la contaminació de plàstic en tots els aspectes de les nostres vides.

cartell-2019

4a Edició, 14-26/10 de 2019

El Teatre del Raval de Gandia va ser novament l’epicentre de l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge del 14 al 26 d’octubre de 2019. La programació en obert arrancava dijous 17 d’octubre a les 19:30h amb les mostres Primera exposició any 1994, de l’artista i escultor Josep Basset i la instal·lació sonora CasiObsessió, feta amb teclats Casio antics que es poden tocar simultàniament, de Martí Guillem.

Formaren part del festival altres propostes reciclades en forma de tallers per a tots els públics com el taller de Natura Creativa, a càrrec de Marga Martínez, el taller Unfla’t, a càrrec d’Alejandra Català i Manuel P. Bernat; Circuit Bending Toys & Play, a càrrec de Martí Guillem i el taller Transformació Plàstica, a càrrec de Plàstic Preciós La Safor.

Van completar el cartell del festival diferents propostes artístiques de música i teatre com l’actuació de La POP, Petita Orquestra Peiotaire amb Els Garcia & Cia. La família s’amplia, la companyia de Castella Lleó Cal y Canto Teatro amb l’espectacle Lost dog. Igual que en anteriors ocasions, l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge va comptar amb la projecció d’un documental per a tots els públics: Bicicletes vs cotxes amb un posterior col·loqui amb Pasqual Boquera, president del Col·lectiu Dynamo de Carcaixent i professor de la UPV així com autor de dos llibres sobre gestió d’empreses de la construcció.

A més, va tindre lloc l’estrena absoluta de la producció pròpia del festival, l’espectacle Plàstic-tic-tic, d’El Triangulista així com espectacles adreçats als estudiants en campanya escolar i el taller Acoustic Laptots, a càrrec de Martí Guillem i Francesc Burgos destinat als docents a través del Cefire de Gandia.

3a Edició, 15-24/10 de 2018

Per tercer any consecutiu Gandia va acollir l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge del 15 al 24 d’octubre de 2018. Es van succeir activitats i espectacles per a tots els públics al Teatre del Raval i al carrer Sant Ramon, convertit en un nou espai d’art urbà amb les pintures murals que es realitzaren en les façanes en el III Encuentro Paredes.

El festival arrancà amb la inauguració de l’exposició Criatures Reciclades de Noni Font (Catalunya) i La piel gastada de Pepa Castillo (País Valencià), artista que, a més a més, es va encarregar de la performance sonora Bubbles. El cartell del festival comprenia també la presència de reconegudes figures del món acadèmic, escriptors i investigadors en matèria medioambiental com Carlos Taibo (Escriptor i Professor de la Universitat Autònoma de Madrid) i Vicent Cucarella (Economista i Investigador valencià i que actualment ocupa el càrrec de Síndic Major de Comptes de la Comunitat valenciana) a qui vam podrem escoltar junts en la taula rodona que va cloure el festival. Els ponents van estar acompanyats de Francesc Burgos (Ambientòleg i Director artístic del Festival).

El Teatre del Raval acollia la xarrada Contaminació marina: efectes pronòstics i projectes de la mà dels investigadors i professors del Campus de Gandia de la UPV, Miguel Rodilla (Llíria) i Silvia Falco (Argentina) i el Doctor en Enginyeria i Producció Industrial de la UPV i gestor del projecte Repesca_Plas, Aurelio Lázaro (València). La conferència va estar presentada per Xavier Ródenas, Regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia.

En la línia argumental de la xarrada, va tindre lloc la projecció del documental Freightened, el preu real del transport marítim. A banda, hi va haver una intervenció de teatre de carrer de la mà de la companyia de teatre de Vila-Real, Visitants, que va presentar Tempus.

També es va estrenar la producció pròpia del festival: Els Metrognomselaborada amb autòmates creats amb elements de reciclatge i que sonen a ritmes impossibles amb tambors de diferents procedències. La vessant artística va estar conduïda per l’experimentador sonor argentí Ángel Di Stéfano, que torna al festival, després que va inaugurar la primera edició. El van acompanyar el músic i compositor saforenc Joan Mont i Francesc Burgos a la direcció escència. I, per últim, es va realitzar un taller gratuït de roba i titelles reciclades de la mà de Pepa Castillo i Ana Pericàs. 

2a Edició, 24-31/10 de 2017

Aquesta segona edició continua articulant-se al voltant d’un projecte artístic fet a mida per al festival, amb l’encomanda d’una peça multimèdia de reciclatge a l’artista sonor Truna, qui va estrenar una composició inèdita i original, titulada Erre que Erre i va oferir una actuació per a alumnes d’instituts així com una master class dirigida a estudiants de grau d’Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació: Imatge i So de la UPV de Gandia.

Durant el cap de setmana es van oferir tallers de reciclatge, una acció col·lectiva amb la participació de l’activista teatral Macarena Recuerda Shepherd en una acció teatral participativa denominada, Collage i Acció. També xarrades i taules redones amb diverses temàtiques i experiències, com ara la implantació a Gandia de la iniciativa Precious Plastic que defensa l’ús creatiu i participatiu dels residus plàstics i que té dimensions (G)Locals.

Quant a les activitats de música i teatre, van participar Pau Riba i els Gripaus i la companyia alacantina La Ferroviaria, amb l’espectacle En Polzet i els seus germans i es van oferir també diferents projeccions cinematogràfiques que tracten sobre la problemàtica dels residus i com repercuteixen en el medi ambient així com una mostra de curts en super-8 recuperats.

edicio rrrr fest 2016

1a Edició, 12-29/05 de 2016

La primera edició de l’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge es desenvolupà al Teatre del Raval de Gandia amb una variada programació d’activitats per a tots els públics que s’allargà durant tres setmanes de maig de 2016. La intervenció central del festival la instal·lació sonora interactiva, La Orquesta Volante, que l’artista argentí Ángel Di Stéfano, creà a propòsit del festival. Aquest flautista de formació i inventor sonor de vocació intervingué el Teatre del Raval de Gandia amb la construcció de 8 màquines sonores que foren colgades des de la primera planta del teatre i accionades pels assistents des del pati de butaques, mitjançant cordes que movien cadascun dels artefactes de reciclatge que tenia cada màquina. Alhora, hi havia disposades sobre l’escenari 6 màquines sonores i, entre bambolines, una instal·lació cinètica amb llum negra. El participant mamprenia, així, un itinerari sonor. L’artista principal era el públic participant.
Així mateix, també hi hagué altres activitats al voltant del reciclatge com ara l’actuació musical de Crudo Pimiento o l’acció col·lectiva sonora i itinerant pel centre urbà de Gandia, per on es realitzà un taller de construcció de saxòfons de cartó reciclat. També hi haugé espai per a la reflexió amb xarrades al voltant dels nous models de gestió de residus urbans.

VAL